Turizm sezonunu uzatan festival

Pınar Aktaş – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin son durağı Antalya’daki etkinlikleri basın toplantısıyla duyurdu. Bakan Ersoy, dün Antalya’da düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi: “Festivale üç yıl önce başladık. Her yıl il sayısını artırarak devam ediyoruz. Festivalin amacı, vatandaşın kültüre sanata erişimini kolaylaştırmak, kültür sanat etkinliklerini artırmak, sanatçıya destek olmak ve festivalin yapıldığı şehrin turizm potansiyelini ön plana çıkararak başta Türkiye olmak üzere dünyada markalaşmasını sağlamak. Şehirleri belirlerken büyükşehir ve turizm potansiyelinin yüksek olması gibi kriterleri değerlendiriyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla etkinlikleri de 100 güne yaydık. Son günlerini Antalya’da gerçekleştiriyoruz.” 

Esnaf çok memnun 

“Etkinleri 2024 yılından itibaren çok daha geniş bir zaman aralığına yayacağız. İlkbaharda başlayıp, sonbaharda tamamlayacağız. Şehirlerin turizmlerinde düşük sezonuna, sezon öncesi ve sezon sonu dönemlerine denk getirmek istiyoruz, sezonun uzamasını hedefliyoruz. Sektör ve esnaf açısından da çok faydalı oluyor. Esnaf, ‘10 günde 2-3 aylık iş yapıyoruz’ diyor. Dopdolu etkinliklerle sezona veda edilecek ya da sezona hızlı giriş yapılmış olacak.” 

Kazılara Türk koordinatör 

“Antalya’da 19 ören yeri ve kazı noktası var. Kazılar için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladık. Ören yerlerinde kazı yapıyoruz, çıkan eserleri ayağa kaldırmak için restorasyon yapıyoruz ve tanıtıyoruz. Sadece bu yıl kazılar için 115 milyon liralık finansman desteği sağladık. Kazı başkanlarına sınırlandırma yapmıyoruz. ‘Yeter ki projelendirin’ diyoruz. Kazı başkanları da yoğun bir çalışma içerisinde. Yabancı kazı başkanlıklarına Türk koordinatör atıyoruz. İlkini Efes’te yaptık. Yıl sonuna kadar bütün yabancı kazı başkanlıklarının tamamına Türk koordinatör atanmış olacak.”  

‘Efes’i 4 yılda tamamlayacağız’ 

“1860’dan bu yana kazı yapılır Efes Antik Kenti’nde. Şu anda yüzde 25’lik kısmı görünüyor. Gerisi toprağın altında. Hem kazı desteği, hem de restorasyon yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinde son 60 yıllık kazı hacmini gelecek dört yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bu kadar yoğun bir çalışma olacak. 1 milyar liralık bütçe aktardık. Proje arttıkça bütçe de artacak. Yüzde 25’i dört yılda yüzde 45 seviyesine getireceğiz. Kazının ve arkeolojinin altın çağı olacak.” 

‘Dizilerin pazar yeri olmalıyız’ 

“Türkiye sinema, dizi ve film sektörüne ciddi oranda üretim yönünden katkı sunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci dizi film üretim merkezi Türkiye. Amerika’dan sonra ikinci sırada biz varsak o zaman pazar yeri de biz olmalıyız. Sektör de destek veriyor. 2025 yılı itibarıyla İstanbul’u dizi film sektörünün pazar yeri haline getireceğiz.” 

‘Mehmet yasayı bize de gönder’ 

Bakan Ersoy, Airbnb Yasası hakkında da şöyle konuştu: “Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil, turizm geliri olan birçok şehrin sorunuydu. New York, İspanya, İtalya’da bu düzenlemeler var. Birçok ülke de bizi bekliyordu. Birçok ülkeden turizm bakanı arkadaşım var. Bizi bekliyorlardı. ‘Mehmet siz yasayı önden yaptınız gönderin. Biz de sizin yasaya benzer bir düzenleme yapalım’ dediler. Aldılar yasayı. Avrupa’nın birçok şehrinde buna benzer düzenlemeler yapıldığını önümüzdeki aylarda göreceksiniz.” 

500’den fazla etkinlik 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin son durağı Antalya’da 4-12 Kasım’da 500’den fazla etkinlik yapılacak. Çok sayıda konser, tiyatro oyunu, sanat gösterilerinin gerçekleştirileceği Antalya’da, antik kentlere kazı başkanları eşliğinde gezi turları düzenlenecek. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir